Sos ze świeżych grzybów leśnych uwielbiam, dla mnie to najsmaczniejszy jesienny obiad. Prosty, szybki do przygotowania i doskonale smakuje z ziemniakami, makaronem lub innymi kluskami.
Dzisiejszy sos przygotowałam z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Zioła w żadnym wypadku nie tłumią królewskiego smaku grzybów, a jedynie delikatnie go podkreślają. Dodatek ziół sprawia, że sos jest nie tylko smaczniejszy, ale i lżej strawny.
Do przygotowania sosu możesz użyć każdych grzybów leśnych lub mieszanych, użyłam tylko podgrzybków.
Składniki:
- 400 g podgrzybków
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- 3-4 gałązki tymianku
- 150-200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- grzybom podciąć nóżki, ewentualnie pozostałości z lasu zdjąć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Trzonki większych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki, kapelusze w paski
- cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu, dodać posiekane zioła, następnie pokrojone grzyby. Dusić około 10 minut, pod koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu
- podawać z posiekaną zieloną pietruszką
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂