Najpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste — placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków, jakie jadłam, z dodatkiem delikatnego, pachnącego lekko anyżkowo fenkułu i cynamonu. Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam, smakują wybornie.
Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki. Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania!
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 1 duży fenkuł
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 150 g jogurtu greckiego
- op. rzeżuchy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 gwiazdki anyżku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na 5 minut. Odcisnąć nadmiar wody, dodać mąkę, jajko, cynamon, zieloną część fenkułu i wymieszać
- nakładać łyżką na rozgrzany olej małe porcje masy, spłaszczać łyżką i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Na patelnię do smażenia dodać gwiazdki anyżku
- jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem
- placki podawać z dipem chrzanowym i rzeżuchą. W super wykwintnej wersji możesz do placków dodać kawałki wędzonego łososia
SMACZNEGO!
Źródło: prospekt REWE
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂