Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała, a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach, choćby ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów — substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Razem z witaminą E i C, beta — karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych. Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum na wiele chorób.
W książce Tima Mälzera „Greenbox” znalazłam taki oto pomysł na czerwoną kapustę. Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistacjowych i octem balsamicznym. Przepis z serii expresowych. Kapusta mocno chrupiąca i naprawdę smaczna. Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych
- 1-2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
- kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, cienko poszatkować
- na dużej patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut
- doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty
- na koniec doprawić solą i pieprzem
- sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂