Por — to bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej, zimowej surówki. Swój specyficzny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które dzięki zawartości siarki mają właściwości bakteriobójcze. To właśnie one pomagają w walce z jesienno-zimowymi przeziębieniami, dlatego warto na stałe włączyć je do zimowej diety.
Przed przyrządzeniem porów należy bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi nawet w dolnej białej części. W tym celu najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół do 2/3 długości i umyć rozchylając poszczególne warstwy.
Do przygotowania tej surówki potrzebne będą tylko białe części pora.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pory — tylko jasna, delikatna część
- 1 jabłko
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 2 szczypty soli
- koperek
Wykonanie:
- Dokładnie umyte pory pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z solą, mocno ucisnąć i odstawić.
- Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny.
- Łyżkę soku z cytryny wymieszać z miodem na gładki krem i połączyć z jogurtem. Sos ma mieć słodko-winny smak.
- Pora wymieszać z jabłkiem, koperkiem i doprawionym sosem jogurtowym. Surówkę podawać schłodzoną.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂