Por — to bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej, zimowej surówki. Swój specyficzny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które dzięki zawartości siarki mają właściwości bakteriobójcze. To właśnie one pomagają w walce z jesienno-zimowymi przeziębieniami, dlatego warto na stałe włączyć je do zimowej diety.

Przed przyrządzeniem porów należy bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi nawet w dolnej białej części. W tym celu najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół do 2/3 długości i umyć rozchylając poszczególne warstwy.

Do przygotowania tej surówki potrzebne będą tylko białe części pora.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pory — tylko jasna, delikatna część
  • 1 jabłko
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 2 szczypty soli
  • koperek

Wykonanie:

  • Dokładnie umyte pory pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z solą, mocno ucisnąć i odstawić.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny.
  • Łyżkę soku z cytryny wymieszać z miodem na gładki krem i połączyć z jogurtem. Sos ma mieć słodko-winny smak.
  • Pora wymieszać z jabłkiem, koperkiem i doprawionym sosem jogurtowym. Surówkę podawać schłodzoną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *