Sezon na kurki trwa od czerwca. To bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni. Zachwycają wyrazistym, bardzo delikatnym smakiem i cudnym pomarańczowym kolorem. Nigdy nie są robaczywe i stosunkowo trwałe oraz bardzo łatwo je znaleźć w leśnej ściółce dzięki żywej, pomarańczowej barwie.
Wszystkie grzyby są doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają niewielkie ilości, ale za to cennych dla naszego zdrowia minerałów i mikroelementów.
Kurka jest rekordzistką w zawartości witaminy B1, bo ilość ta jest porównywalna z ilością występującą w drożdżach piekarskich. Oprócz wielu innych witamin dostarczy nam również sporo witaminy D.
Schab podany ze śmietanowo — kurkowym sosem smakuje doskonale. To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.
Składniki:
- 60-70 dkg schabu
- 250-350 g kurek
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła ghee
- 150 – ml śmietany kremówki
- 1 cebula
- koperek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny — opcjonalnie
Wykonanie:
- umyte mięso pokroić w cienkie 1-1,5-cm plastry. Rozbić tłuczkiem z obu stron, posolić, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle ghee lub oleju
- kurki wypłukać, by pozbyć się piasku, oczyścić z listków i igieł. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości, ewentualnie obciąć końcówki nóżek
- obraną, pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone, pokrojone kurki i dusić, aż odparuje woda
- zalać podduszone kurki śmietaną kremówką. Dołożyć obsmażone kotlety i dusić do miękkości około 20 minut
- podawać posypane koperkiem. Ewentualnie dodać sól i pieprz
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI:
Jeśli pominiesz cebulę, potrawa będzie równie smaczna. Jeśli lubisz, można do cebulki dodać ząbek czosnku. Nie dodawałam, by nie zdominował bardzo delikatnego smaku grzybków.

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂