Coś pysznego i szybkiego ze słoika, awaryjna sałatka z zielonej fasolki szparagowej. Ta sklepowa konserwa dostępna jest przez cały okrągły rok. Lubię mieć taki słoiczek w zanadrzu, bo w parę minut można wyczarować świetny dodatek do obiadu. Wystarczy czerwona cebula, kilka suszonych pomidorów, smakowity winegret i gotowe.
Zapraszam do przepisu, mam nadzieję, że i Wam posmakuje !
Składniki:
- 1 słoik zielonej fasolki szparagowej — pociętej
- 1 czerwona lub biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6-8 suszonych pomidorków (suchych nie z oleju)
- sól
- pieprz
Na sosik:
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- koperek
Wykonanie:
- fasolkę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo przepłukuję fasolkę zimną wodą, by pozbyć się smaku konserwy
- cebulkę pokroić w kostkę, wygnieść i wymieszać z solą. Obrać i pokroić w kosteczkę czosnek
- pokroić w cieniutkie paseczki suszone pomidorki
- oliwę, ocet i miód wymieszać na gładki krem
- fasolkę wymieszać z cebulą, czosnkiem, pomidorkami i sosikiem. Posypać zielonym koperkiem i doprawić pieprzem z młynka
- podawać po schłodzeniu w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂