Sezon na kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce — nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominający zapach moreli.
Czy wiesz, że grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi? Oprócz wielu cennych mikroelementów zawierają sporo jodu.
Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację.
Składniki na naleśniki (8 dużych):
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 ml mleka
- 150 ml wody mineralnej + trochę
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- masło ghee do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- masło ghee
- 150-200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
- szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie upiec naleśniki
- kurki wypłukać w wodzie z solą. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz
- podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂