Przywykliśmy do pewnej monotonii jeśli chodzi o pieczywo, bo albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie? Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze.
Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania.
Jeśli lubisz bajgle, ale znasz je tylko ze sklepowej półki, warto przygotować je samodzielnie w nieco odmiennej wersji.
Składniki na 6 sztuk:
- 100 g ugotowanego buraka + 120 ml wody
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka cukru/miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
- 1 białko
- ziarna sezamu
Wykonanie:
- dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć
- buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie purée
- mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym purée i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- z ciasta uformować 6 jednakowej wielkości kulek, następnie środek każdej kulki przewiercić trzonkiem drewnianej łyżki. Wykonując okrężne ruchy powiększyć otwór do około 3-4 cm
- bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia
- w dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Przy pomocy łyżki cedzakowej wkładać do gotującej wody po 3 bajgle. Po 30 sekundach obrócić i gotować następne 30 sekund. Wyłowić i delikatnie osuszyć na kratce
- przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem
- piec w 200′ C około 20 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Źródło: Das Genussmagazin „Mit Liebe” Ausgabe 9/10 2018

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂