Uwielbiane kurki i bób połączyłam w jednym daniu. Powstał pyszny jarski obiad. Bardzo szybki do przygotowania, jeśli dzień wcześniej ugotujesz więcej bobu. Bób z kremowym serkiem i dodatku aromatycznej mięty to składniki pysznych kotlecików, kurki dopełniają tylko lipcową ucztę. Pyszne na gorąco i na zimno jako składnik kanapek. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki na kotlety:
- około 250 g ugotowanego bobu
- 200 g białego serka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz
- 4 gałązki mięty
- 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1 jajko
- olej do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz
- koperek
Wykonanie:
- bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką, twarożkiem, jajkiem i posiekaną miętą. Gdyby masa była za luźna dodać wg potrzeby 1 lub 2 łyżki bułki tartej, tak by łatwo było uformować kotlety. Odstawić masę, by stężała. Formować wilgotnymi dłońmi owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce, następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia
- umyć dokładnie kurki, większe przekroić na pół lub na ćwiartki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dołożyć kurki i smażyć, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem
- usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂