Kalafior z zielonym winegretem jest pełen smaku i aromatu. Ma inną dodatkową zaletę, o wiele mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100 g to zaledwie 23 kcal).
Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji, jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać do posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej że pracy przy nim niewiele.
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, mięta)
Wykonanie:
- kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie — około 10 minut, tak by pozostał al dente
- składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji
- kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂