Pasternak z wyglądu podobny do pietruszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał. Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 korzeń pasternaku – 250 g
- 1 duże jabłko – 200 g
- 200 g jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
- pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
- przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂