Znacie smak gotowanych rzodkiewek ? Jeśli nie koniecznie spróbujcie, bo ich smak sprawi Wam naprawdę miłą niespodziankę. Z małych pikantnych bestyjek szczypiących w języczek zamieniają się w niewinne, delikatne i urocze różowe perełki. Smakują jak miniaturowe kalarepki.
Podczas gotowania odbarwiają się i tracą swój nie tylko intensywny kolor, ale i smak. Ugotowane rzodkiewki mogą być świetnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mięs. Z pewnością będą też niebanalną ozdobą stołu i talerza.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- sól, cukier
- koperek
- masło
Wykonanie:
- obciąć liście i ogonki, rzodkiewki umyć
- umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody ze szczyptą soli i cukru. W zależności od wielkości rzodkiewek gotować je od 5 do 10 minut. Im dłużej się gotują, tym intensywniej się odbarwiają. Powinny jednak pozostać jędrne
- podawać z masełkiem i posypane koperkiem
UWAGI:
Same bez dodatków są równie smaczne. Pasują do nich także wszystkie sosy na bazie jogurtu z ulubionymi dodatkami.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂