Zastanawiasz się, jak przyrządzić danie, które jednocześnie będzie wykwintne, zdrowe i przysmakowym hitem dla całej rodziny? Oto przepis na polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym – danie, które smakuje równie dobrze, jak wygląda.
Dlaczego Wybrać Polędwiczki z Indyka?
Indyk to ptak, który oferuje nie tylko pyszne, ale również zdrowe mięso. Jest bogaty w białko, a niski w zawartość tłuszczu. Polędwiczki to szczególnie delikatna i soczysta część filetu, która nie wymaga dodatkowego rozbijania.
Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym – składniki
- 500 g polędwicy z indyka
- 250 g świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 200 ml śmietany
- 1 liść laurowy
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
Dodatkowe propozycje:
- Sałatka z buraczków
- Puree ziemniaczane
Przygotowanie:
- Przygotowanie Mięsa: Każdą polędwiczkę przekrój pod skosem na 2-3 mniejsze kawałki. Rozgnieć mięso dłonią i oprósz solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz kurkumą.
- Smażenie: Obtaczaj każdy kawałek mięsa w mące. Na rozgrzanym masle klarowanym, smaż polędwiczki z obu stron do zrumienienia. To powinno zająć kilka minut.
- Cebula i Aromaty: Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego dla głębi smaku.
- Duszenie: Mięso przełóż do rondla, dodaj zeszkloną cebulę oraz smak, który pozostał na patelni. Zalej wszystko gorącą wodą, tak aby lekko przykryła polędwiczki. Dusic pod pokrywą 20-40 minut w zależności od grubości mięsa.
- Pieczarki: W tym czasie pokrój pieczarki w cienkie plasterki i dodaj je do rondla około 10 minut przed końcem duszenia.
- Finisz: Na sam koniec, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Gotowe!
Opcje Podania:
Idealne do tego dnia jest puree ziemniaczane oraz sałatka z buraczków. Jego wykwintny smak z pewnością zaskoczy i zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Ciekawostki:
Jeżeli jesteś fanem kuchni wegetariańskiej, to sos pieczarkowy można również podać z grillowanymi warzywami lub tofu.
Jest to doskonały przepis na elegancki obiad, ale również sprawdzi się jako luksusowy dodatek do weekendowego grillowania. Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂
Przepis się przydał . Smakowało w niedzielę ! Dziękuję.