Nie traktujcie selera po macoszemu, bo to banalne, niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc. Zapewni zdrowie, urodę i długowieczność — warto zatem po niego sięgać jak najczęściej, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzisiaj prosta, aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku. Zapraszam!
Składniki:
- 2 spore selery
- 1 gruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ghee
- sól, pieprz
- 0,7 l bulionu warzywnego
- kwaśna śmietana 2 łyżki
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 listek laurowy
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na maśle
- seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem. Zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować około 20 minut, aż seler zmięknie
- usunąć listek laurowy, całość zblendować na gładki krem. Dodać sól, pieprz, chrzan i śmietanę
- podawać np. z zieloną pietruszką lub tymiankiem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂