Pierniczki świąteczne do wycinania

Uwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki  i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. Ciasto jest bez dodatku jajek, także nic się nie stanie jak, będą je podczas wycinania podskubywać małe dzieci. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami, aż zmiękną, są natychmiast po upieczeniu miękkie i zdatne do jedzenia. W pierwszym dniu może trochę kleiste, ale już każdy następny dzień to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, bo rozpływają się w ustach.

Jeśli ciasteczka chcesz powiesić na choince, pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić dziurki do nawleczenia sznureczka. Moje pierniczki oblałam czekoladą, ponieważ z toną lukru są dla mnie po prostu niejadalne. Możesz jednak ozdobić je wg własnego uznania!

Składniki (na 3 blachy):

  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 70 g cukru/ksylitolu
  • 150 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania
  • 100 g mąki żytniej 1050
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Składniki na glazurę:

  • 140 g czekolady gorzkiej 60%
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca i dołożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i sodę oczyszczoną, odstawić 
  • wymieszać obie odważone mąki i przyprawy do miski, następnie wlać zawartość rondelka i przy pomocy miksera wymieszać do połączenia składników. Owinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki
  • przed planowanym pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, by się nieco ogrzało
  • piekarnik nastawić na 200′ C
  • na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować porcję ciasta na grubość 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach do zawieszenia na choince zrobić dziurki najlepiej przy pomocy plastikowej rurki do napojów 
  • piec na środkowej szynie 8-10 minut. Studzić na kratce
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Rondel zestawić z płyty. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać
  • przy pomocy pędzla smarować ciasteczka polewą czekoladową. Odstawiać na kratkę do suszenia, najlepiej zostawić na całą noc. Następnego dnia złożyć pierniczki do puszki lub szklanego naczynia ze szczelną pokrywką
PRZECZYTAJ  Ossobuco alla milanese — gicz cielęca duszona w warzywach

SMACZNEGO!

Źródło: Backen — Das Buch

1 pierniczek to 135 kcal, 1 g białka, 3 g tłuszczu, 25 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *