Kiszona czerwona kapusta

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rarytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny. Jak smakuje?

Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty, to jest jednak dużo delikatniejsza w smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden z najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E.

Składniki na 2 słoiki a`750 ml:

  • 2 kg kapusty czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • kilka baldachów kopru — świeży lub suszony

Wykonanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich liści i cienko poszatkować. W dużej misce wymieszać z solą mocno ugniatając i pozostawić na kilka godzin. Gdy odpowiednio zmięknie, ugniatać mocno dłonią w słoikach, przekładając baldachami kopru. Słoiki zamknąć i na 5-7 dni pozostawić w temperaturze pokojowej. Przez pierwsze dni, gdy fermentacja przebiega dość burzliwie słoiki lepiej ustawić na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem. Potem wynieść do chłodniejszego pomieszczenia. Jak poznać, że kapusta jest ukiszona? Gdy z niebieskiej barwy stanie się rubinowo-czerwona jest gotowa do spożycia
  • nie powinno się dodawać do niej innych przypraw — ziele angielskie, liście laurowe — które powodują powstawanie przebarwień. 

Smacznego!  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *