Potrawy z dyni są proste, sycące i pełne beta-karotenu. Beta-karoten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego warzywa na jesienno-zimowy okres.
Dynia pieczona z piekarnika to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków, świetny dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację. Pasuje idealnie do wszystkich dań mięsnych i rybnych.
Ten przepis na dynię należy do jednych z najprostszych. Dynię upiekłam z gałązkami szałwii, możesz użyć innego ulubionego ziółka. Dodatek kwaskowatych pomidorków doskonale przełamuje słodycz cudownie aksamitnej dyni.
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 gałązki szałwii
- olej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- dynię dokładnie umyć, przeciąć na 4 części. Przy pomocy łyżki wybrać pestki z miękiszem i odrzucić. Następnie dynie pokroić w 2-cm szpalty
- pokrojoną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Między dynią rozłożyć gałązki ziół
- dynię piec około 20-55 minut. 10 minut przed końcem dołożyć na blaszkę pomidorki koktajlowe
- podawać jako przystawkę zaraz po upieczeniu. Dynię podałam na obiad z dorszem smażonym z ziołami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂