Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową. Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku, a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie, jest całkowicie wolna od konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku. Nie zawiera również nadmiaru soli.
Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę. Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.
Składniki:
- 300 – 400 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy/oleju
- 5 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka creme fraiche
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy — opcjonalnie
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
- papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki. Obrać 2 ząbki czosnku i pokroić również w plasterki. Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
- suszone prawdziwki zmielić bardzo drobno na mączkę
- do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy, creme fraiche, masło, zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera
- pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym, chrupiącym pieczywem
SMACZNEGO!
Uwagi:
Świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarniku
Źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂