Uwielbiam wszystkie grzyby, a z racji łatwego dostępu do pieczarek, te goszczą na moim stole najczęściej. Powstała już na moim blogu maleńka, ale smakowita galeria potraw z ich udziałem.
Dziś zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisów — pieczarki gotowane w bardzo małej ilości wody, lub wręcz na parze, co pozwala na wydobycie ich wspaniałego smaku i aromatu. Świetnie nadają się tu te najmniejsze pieczarki, bo będą duszone w całości. Tak przygotowane pieczarki zachowują świetny smak, który nie jest rozcieńczony nadmiarem wody, ani tuszowany przez smak oleju użytego do smażenia. A najważniejsze jest to, iż zachowują swój naturalny kształt i jędrność, stawiając delikatny opór podczas gryzienia.
Tak przygotowane pieczarki zawierają znikomą ilość kalorii, bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g. Stanowią zatem świetną przekąskę we wszystkich dietach odchudzających. Pieczarki są miękkie i delikatne. Mogą być świetną przystawką do drugiego dania lub kolacji, stanowić składnik sałatki lub marynaty. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 300-500 g małych pieczarek
- oregano lub natka zielonej pietruszki
- odrobina wody + 1/3 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
Wykonanie:
- pieczarki opłukać szybko pod małym strumieniem bieżącej zimnej wody, jeśli trzeba podciąć końcówki ogonków
- wsypać pieczarki do rondelka. W bardzo małej ilości wody rozpuścić bulion i wlać do pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy pieczarki wyraźnie stracą na swej objętości (ubędzie ich o połowę). Nie gotować ich za długo, bo stracą wówczas jędrność
- podawać solo — lekko oprószone solą i drobno pociętym oregano. Idealnie pasuje także drobno pocięta zielona pietruszka.
- możesz stworzyć własną kompozycję smakową i dodać np. listek laurowy, imbir, pieprz, majeranek lub ziele angielskie do gotowania
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂