Szukałam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 100%, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt był nijaki. Pasztet bardzo przeciętny.
Dałam spokój poszukiwaniom, a przywołałam swoje smaki, które najlepiej komponują się z cukinią.
I proszę bardzo, oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii. Już zapach wydobywający się z piekarnika zapowiadał wynik eksperymentu. Pasztet jest tak smaczny, że można go jeść i jeść… Świetny na zimno do kanapek, jak również pokrojony w grube plastry i przysmażony na patelni. Jest bardzo delikatny. Bardzo polecam!
Składniki na 1 foremkę:
- 3 cukinie + 1 dodatkowo
- 2 cebule
- 3 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki masła ghee
- 2 jajka L
- 5 – 8 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek rozpuszczalnych płatków owsianych
- 6 – 8 suszonych pomidorów ze słoika
- 5 gałązek oregano lub pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej hiszpańskiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub mniejszych jeśli wolisz. Zasypać płaską łyżką soli, wymieszać i ułożyć na sicie do odsączenia
- cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła ghee delikatnie zezłocić na patelni. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić drobno posiekany czosnek. Cebulkę dusić powoli i długo, aż nabierze cudownego słodkiego aromatu
- suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę
- zioła oberwać z gałązek i posiekać
- cukinię dość solidnie odcisnąć na sitku ręką, by pozbyć się nadmiaru soku i wymieszać z bułką tartą, płatkami owsianymi, 2-ma żółtkami, ziołami, pomidorkami i przyprawami. Najlepiej zrobić to ręką. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie dodać dodatkowej porcji bułki tartej ( dodałam jeszcze 3 łyżki), ponieważ masa powinna być dość zwięzła
- białka ubić na sztywną pianę
- masę wymieszać z ubitymi białkami
- czwartą cukinię przy pomocy nożyka do obierania warzyw pokroić w cienkie plastry. Plastrami wyłożyć foremkę, uprzednio delikatnie natłuszczoną. Część plastrów ułożyłam na górze
- przygotowaną masę cukiniową przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię pasztetu łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia. Piekłam pasztet 1 godzinę i 15 minut. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki
- studzić na kratce. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez noc
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂