Pasta z pieczonej dyni to wg mnie najlepsza z jesiennych past do chleba. Słodycz dyni przełamuje dodatek smażonej cebulki i suszonych pomidorków z zalewy, a dodatek masła orzechowego dodaje odrobinę nienachalnej tłustości jak zapewnia Marta z Jadłonomii, bo stąd pochodzi dzisiejszy przepis.
W sezonie dyniowym na pewno nie tylko u mnie czeka przygotowane dyniowe purée, dlatego pastę przygotujesz w kilka chwil. Prosta, zdrowa i bardzo smaczna, polecam!
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni Hokkaido
- 1,5-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 suszone pomidorki
- 1 łyżka masła orzechowego bio
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz cayenne
- natka pietruszki
- pestki dyni — opcjonalnie
Przygotowanie:
- Przygotuj purée z dyni
- cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni przez kilka minut
- pure z dyni zblendować z sokiem z cytryny, masłem orzechowym, sosem sojowym i pomidorkami z zalewy. Dodać przyprawy i wymieszać
- podałam na kromce pieczywa z podprażonymi pestkami dyni
- przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂