Dynia nadal króluje, nie zapominajcie jednak o pestkach dyni. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dyni jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dyni to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność. Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
Zadbaj o zdrowie rodziny i przygotuj pastę z pestek dyni! Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 50 g pestek dyni
- 200 g białego serka
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka/jogurtu
Wykonanie:
- pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia
- podprażone pestki dyni zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)
- zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
- podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂