Pasta kanapkowa z pestek dyni

Dynia nadal króluje, nie zapominajcie jednak o pestkach dyni. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dyni jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dyni to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność. Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.

Zadbaj o zdrowie rodziny i przygotuj pastę z pestek dyni! Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 50 g pestek dyni
  • 200 g białego serka
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka/jogurtu

Wykonanie:

  • pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia
  • podprażone pestki dyni zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)
  • zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
  • podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *