Kassler duszony z jarmużem i sokiem z pomarańczy

Jarmuż ciągle jest na topie i nic dziwnego, pełen antyoksydantów, prawdziwa skarbnica witamin i minerałów powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. To jedna z niewielu roślin w naszym klimacie, której sezon przypada na czas zimy, dlatego tym bardziej warto go teraz  wykorzystać.

Jarmuż nie jest łatwy w obsłudze i ma lekko gorzkawy smak, zatem trudno go polubić. By był smaczny, wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. Odradzam przygotowywanie surówki z jarmużu, bo można się zrazić do niego na bardzo długo. Najsmaczniejszy jest duszony i tak przygotowany możesz użyć później do różnych potraw. Duszony jest lekkostrawny i naprawdę smaczny.

Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie. Polecam!

Jarmuż — jak przygotować?

Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć grube łodygi i odrzucić je. Umieścić liście w dużym garnku z osoloną wodą, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie wylać zawartość garnka na durszlak i przelać jarmuż zimną wodą. Pozostawić do odsączenia. Odsączony jarmuż posiekać na mniejsze kawałki i tak przygotowany dopiero  obsmażyć, a następnie dusić. Po obgotowaniu zielsko straci całą goryczkę i wystarczy już 25-30 minut duszenia, by był gotowy do spożycia. A jaki smaczny!

Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej.

Składniki:

  • 1 kg jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 + 2 łyżki smalcu
  • 3 pomarańcze
  • 2 szklanki bulionu
  • 800 g Kasslera z karczku
  • sól
  • pieprz
  • 30 g świeżego chrzanu

Dodatkowo:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • cebulę  i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut
  • w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki posolić, oprószyć pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i miód. Smażyć około 15 minut, często mieszając, aż ładnie się zrumienią. Jeśli wolisz przygotuj tradycyjne purée ziemniaczane
  • pomarańczę obrać tak, by usunąć całą białą skórkę, a następnie ostrym nożem wyciąć pojedynczo fileciki. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce. Fileciki z pomarańczy i starty chrzan dodać do jarmużu. Mięso wyjąć i pokroić w plastry
  • podawać Kasslera z jarmużem i podsmażonymi ziemniakami
PRZECZYTAJ  Powidła śliwkowe

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *