Jarmuż ciągle jest na topie i nic dziwnego, pełen antyoksydantów, prawdziwa skarbnica witamin i minerałów powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. To jedna z niewielu roślin w naszym klimacie, której sezon przypada na czas zimy, dlatego tym bardziej warto go teraz wykorzystać.
Jarmuż nie jest łatwy w obsłudze i ma lekko gorzkawy smak, zatem trudno go polubić. By był smaczny, wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. Odradzam przygotowywanie surówki z jarmużu, bo można się zrazić do niego na bardzo długo. Najsmaczniejszy jest duszony i tak przygotowany możesz użyć później do różnych potraw. Duszony jest lekkostrawny i naprawdę smaczny.
Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie. Polecam!
Jarmuż — jak przygotować?
Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć grube łodygi i odrzucić je. Umieścić liście w dużym garnku z osoloną wodą, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie wylać zawartość garnka na durszlak i przelać jarmuż zimną wodą. Pozostawić do odsączenia. Odsączony jarmuż posiekać na mniejsze kawałki i tak przygotowany dopiero obsmażyć, a następnie dusić. Po obgotowaniu zielsko straci całą goryczkę i wystarczy już 25-30 minut duszenia, by był gotowy do spożycia. A jaki smaczny!
Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej.
Składniki:
- 1 kg jarmużu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 + 2 łyżki smalcu
- 3 pomarańcze
- 2 szklanki bulionu
- 800 g Kasslera z karczku
- sól
- pieprz
- 30 g świeżego chrzanu
Dodatkowo:
- 750 g ziemniaków
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut
- w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki posolić, oprószyć pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i miód. Smażyć około 15 minut, często mieszając, aż ładnie się zrumienią. Jeśli wolisz przygotuj tradycyjne purée ziemniaczane
- pomarańczę obrać tak, by usunąć całą białą skórkę, a następnie ostrym nożem wyciąć pojedynczo fileciki. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce. Fileciki z pomarańczy i starty chrzan dodać do jarmużu. Mięso wyjąć i pokroić w plastry
- podawać Kasslera z jarmużem i podsmażonymi ziemniakami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂