Karpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obłędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto „ptysiowe” przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę.
Upiekłam jeden placek na blaszce z piekarnika, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem. Z tej porcji otrzymałam 10 ciastek. Jeśli lubisz duże ilości kremu, ugotuj budyń z 3/4 l mleka.
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowo-maślany:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy (42 g)
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru+ do posypania
Przygotowanie:
- formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200*C
- wodę z masłem zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę i cały czas gotując, mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste, zbije się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka. Ostudź
- do ostudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i za każdym razem dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blaszce, pomagając sobie zwilżoną łyżką lub łopatką
- piecz około 35-40 minut, do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto momentalnie opadnie. Upieczone odstaw do wystudzenia
- do rondla wlej 400 ml mleka i wsyp 2 łyżki cukru, zagotuj. Pozostałe zimne mleko wymieszaj z budyniowym proszkiem i dodawaj do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką balonową. Gdy masa zgęstnieje, przykryj folią w „kontakcie”, by nie utworzył się kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia
- miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, następnie cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce budyniu. Wmieszaj esencję waniliową. Gdy ciasta nie jedzą dzieci, dla podkręcenia smaku dodaj 1 łyżkę rumu lub wódki
- ciasto podziel na 2 części. Na jednym kawałku rozsmaruj krem, przykryj drugą połową. Posyp cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Uwagi:
Jeśli budyń w trakcie miksowania nie będzie dostatecznie schłodzony, istnieje niebezpieczeństwo zważenia kremu.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂