Drożdżowe wianuszki i zajączki wielkanocne

Wianuszki  i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas świątecznego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do współpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne.

Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej 630
  • 200 ml mleka
  • 70 g masła
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru perłowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • folia aluminiowa

Wykonanie:

  • drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem z masłem lekko podgrzać w rondelku. Odmierzyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto, odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty 4 bułeczki — zajączki
  • pierwszą część podzielić na 12 równej wielkości kawałków. Skręcić ciasto w kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na rulonik długości około 30 cm. Złożyć 2 ruloniki razem i skręcić jak sznurek, następnie złączyć oba końce formując wianuszek. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować pozostałe 5 bułeczek
  • z foli aluminiowej zwinąć 6 kulek i umieścić w środku uformowanych wianuszków. Pieczemy razem z kulkami, by zachować miejsce dla jajek
  • drugą połowę ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części odjąć kawałek i skręcić kulkę, z reszty uformować rulonik grubości kciuka. Owinąć go wokół uformowanej kulki, na górze przepleść oba końce. Jeden koniec zagiąć i oba na końcu lekko spłaszczyć. Ułożyć na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć obie blaszki ściereczką kuchenną i pozostawić bułeczki do napuszenia
  • gdy bułeczki podrosną posmarować je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a brzuszki zajączków dodatkowo posypać cukrem perłowym
  • piec w 180`C 20 minut równocześnie obie blachy na dwóch poziomach piekarnika. Po 20 minutach, gdy bułki z dolnej blachy będą blade, przełożyć wyżej i dopiekać kolejne 5 minut
PRZECZYTAJ  Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką - bärlauch-crepes

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *