Wianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas świątecznego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do współpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne.
Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej 630
- 200 ml mleka
- 70 g masła
- 40 g drożdży
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru perłowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- folia aluminiowa
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem z masłem lekko podgrzać w rondelku. Odmierzyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto, odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty 4 bułeczki — zajączki
- pierwszą część podzielić na 12 równej wielkości kawałków. Skręcić ciasto w kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na rulonik długości około 30 cm. Złożyć 2 ruloniki razem i skręcić jak sznurek, następnie złączyć oba końce formując wianuszek. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować pozostałe 5 bułeczek
- z foli aluminiowej zwinąć 6 kulek i umieścić w środku uformowanych wianuszków. Pieczemy razem z kulkami, by zachować miejsce dla jajek
- drugą połowę ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części odjąć kawałek i skręcić kulkę, z reszty uformować rulonik grubości kciuka. Owinąć go wokół uformowanej kulki, na górze przepleść oba końce. Jeden koniec zagiąć i oba na końcu lekko spłaszczyć. Ułożyć na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć obie blaszki ściereczką kuchenną i pozostawić bułeczki do napuszenia
- gdy bułeczki podrosną posmarować je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a brzuszki zajączków dodatkowo posypać cukrem perłowym
- piec w 180`C 20 minut równocześnie obie blachy na dwóch poziomach piekarnika. Po 20 minutach, gdy bułki z dolnej blachy będą blade, przełożyć wyżej i dopiekać kolejne 5 minut
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂