Labneh — domowy ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcieknięciu serwatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt.
Do przygotowania serka można użyć jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego — bałkańskiego. Kupując jogurt, zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko.
Składniki:
- jogurt grecki – 500 g
- sól — około 1/2 łyżeczki
- majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra
- olej kujawski — rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
- wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z solą i jeśli ma być na wytrawnie, już na tym etapie możesz dodać posiekane, ulubione zioła. Tak pozostawiam jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu spędzi jogurt na sitku, warunkuje końcowy efekt — jaki rodzaj serka otrzymamy.
- po nocy spędzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego
- po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa
- po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika
- po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniejsze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂