Królowa jesiennych warzyw — dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodzielne danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego, lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny — tak smakuje jesień!
Ragout to danie pochodzące z kuchni francuskiej i oznacza potrawę z rozdrobnionych produktów — najczęściej pokrojonych w grubą kostkę, następnie uduszonych w sosie. Polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki:
- 250-300 g podgrzybków
- 1 kubek żurawiny
- 1/2 dyni piżmowej/hokkaido
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- tymianek suszony
- 2 cm kawałek imbiru
- masło ghee
- zielenina
Wykonanie:
- kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę
- dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dyni piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dyni hokkaido nie ma potrzeby obierania skóry
- obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i poddusić razem przez kilka minut. Dołożyć dynię, przyprawy, podlać śmietaną i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż dynia zmięknie
- podawać suto posypane posiekaną zieloną pietruszką. Ragout podałam ze smażonym dorszem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂