Hummus — pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa dla plasterka wędliny na kromce pieczywa. Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca zawiera dużo więcej żelaza niż np. fasola, również świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej.
Idealnie nadaje się jako smarowidło do chleba w towarzystwie np. ogórka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego. Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorków z zalewy. Polecam, bo jest naprawdę wyśmienity.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 8-10 suszonych pomidorków z zalewy
- 2-4 łyżki pasty sezamowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz biały
- ulubione zioła, kilka łyżek zimnej wody mineralnej
- spora szczypta kuminu
Wykonanie:
- Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo dokładnie ją płuczę, by pozbyć się smaku konserwy. Najlepiej smakuje jednak ta samodzielnie ugotowana.
- Ciecierzycę, pomidory z zalewy, obrany, pokrojony drobno czosnek i tahini zmiksować na gładką pastę. Dodać kilka łyżek aromatyzowanej oliwy z pomidorów. Jeśli pasztecik jest nadal za suchy dodać kilka łyżek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy, jeśli sami ją gotowaliśmy.
- Dodać przyprawy. Podawać ze świeżym chlebem z grubą chrupiącą skórką, ciabattą lub chlebkiem pita.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂