Galareta — galaretka to danie rodem z kuchni staropolskiej, zwane w zależności od regionu studzieniną, trzęsionką w Wielkopolsce lub galertem na Śląsku. Tradycyjnie przygotowuje się ją z nóżek cielęcych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyć w poczet zdrowej kuchni. Co innego galaretka z kurczaka. To już i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie.
Do wykonania tego dania musimy zarezerwować jednak kilka godzin, samo gotowanie kurczaka zajmie około 2 godzin. Warto jednak, bo to świetna alternatywa dla wędliny, czy sera na kromce chleba. Tym bardziej że „zdrowotność” polskich wędlin pozostawia wiele do życzenia. Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na 8-10 porcji:
- 1 kurczak – 1.300-1.400 g
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 1-2 listki laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu
- 1-2 goździki
- 2 łyżeczki żelatyny na każdą szklankę wywaru
- 1 łyżeczka żelatyny = 1 listek żelatyny
- 1-2 ząbki czosnku — opcjonalnie
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka umyć, podzielić na części.
- Jarzyny umyć i obrać.
- Kurczaka wraz z włoszczyzną i przyprawami zalać około 1 l zimnej wody i ugotować do miękkości. Woda powinna tylko przykrywać mięso. Gotować powoli na małym ogniu, aż mięso będzie samo odchodzić od kości.
- Mięso wyłowić i odłożyć do wystudzenia. Odłożyć także 2 marchewki.
- Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Powinno jej być dwa razy więcej niż żelatyny.
- Bulion przecedzić przez sitko. Do przecedzonego bulionu wrzucić 2 obrane i nacięte ząbki czosnku i ewentualnie doprawić do smaku. Bulion powinien mieć intensywny smak. Przed rozlaniem rosołu do filiżanek czosnek usunąć. Namoczoną żelatynę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu i dokładnie wymieszać, następnie wlać do reszty rosołu dokładnie całość mieszając.
- Wystudzone mięso pokroić w kostkę.
- 8-10 miseczek lub filiżanek opłukać zimną wodą, nałożyć po kilka plasterków marchewki, natkę pietruszki i pokrojone mięso. Zalać wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Podawać z plasterkami cytryny lub octem jabłkowym.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂