Po szpinakowym torciku przyszła kolej na roladę. Uwielbiam ten rodzaj ciasta, proste do przygotowania, świetnie się prezentuje i smakuje wyjątkowo. Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny — to informacja dla sceptyków. Cukier tradycyjnie zastąpiłam ksylitolem, jednocześnie zmniejszyłam kaloryczność rolady.
Krem jest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę! Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100-120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 płatki żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- truskawki
- cukier puder/zmielony ksylitol
Wykonanie:
- szpinak ułożyć na sitku do rozmrożenia. Rozmrożony dokładnie odcisnąć z wody. Zblendować z olejem na mus. Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabnianie szło dość opornie dodaj resztę
- jajka z cukrem ubij na jasny puch. Do masy jajecznej wmiksuj przygotowany szpinak, następnie na małych obrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Piecz 25 minut w 180′ C do zrumienienia. Nie przetrzymuj bez potrzeby za długo w piekarniku, ponieważ przesuszona rolada popęka przy zwijaniu
- po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę ułóż na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdejmij papier. Zroluj roladę razem ze ściereczką i odstaw do przestudzenia
- żelatynę namocz w zimnej wodzie. W małym garnuszku zagotuj kilka łyżek wody i dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny, zamieszaj do rozpuszczenia. Już nie gotuj!
- śmietanę kremówkę ubij na sztywno
- jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cały czas miksując, wlewaj cienką strużką ostudzoną żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę
- przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Część kremu zostaw na wykończenie góry ciasta. W dwóch rzędach rozłóż umyte, odszypułkowane truskawki i zroluj roladę. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
- przed podaniem górę rolady posmaruj pozostałym kremem i udekoruj truskawkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂