Domowy torcik powinien być nie tylko smaczniejszy od kupnego, ale i zdrowszy. W moim zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową, cukier tradycyjnie już ksylitolem. Torcik upiekłam w foremce o przekroju 21 cm. Jest bardzo prosty do przygotowania, jestem pewna, że uda się każdemu. Proste, klasyczne smaki, po prostu pycha!
Składniki na biszkopt:
- 120 g mąki (90 g orkiszowej + 30 g mąki ziemniaczanej)
- 90-120 g ksylitolu/cukru
- 4 jajka
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu
- nasączenie: herbata + cukier + cytryna
Przygotowanie:
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masa powinna potroić objętość. Przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki. Wlać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boków formy nie należy smarować tłuszczem) i piec w 170 C 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika foremkę ustawić z upieczonym ciastem do góry dnem. Biszkopt po wystygnięciu będzie równy jak stół, bez górki
- mascarpone ubić z bitą śmietaną i cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny i startą skórkę
- biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszą część ułożyć na paterze, naponczować, rozsmarować dżem i rozłożyć krem. Podobnie postąpić z resztą składników. Tort przyozdobiłam gotowymi mini bezikami i orzeszkami pistacjowymi
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂