Sezon na fasolkę szparagową ciągle trwa i oby jak najdłużej. Uwielbiam każdą, tą z masełkiem i bułką tartą również, wyjadaną prosto z garnka bez omasty, ale nieustannie poszukuję nowych pomysłów. Dziś zapraszam na fasolkę z pomidorową salsą. Kolorowa i kapitalnie komponuje się smakowo z kwaskowatymi pomidorami. Salsa (czyli sos) to prosty dodatek zapożyczony z kuchni meksykańskiej. Idealny dodatek do każdego letniego obiadu, w większej ilości samodzielne danie kolacyjne. Tak samo smaczna na ciepło i na zimno. Po prostu pycha!
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 2 pomidory malinowe
- sól, pieprz
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku — opcjonalnie
- koperek
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
- obraną fasolkę ugotować w osolonej wodzie — około 15 minut. Najlepiej wyłowić jedną fasolkę i skosztować
- w międzyczasie przygotować salsę. Pomidory naciąć z góry na krzyż i zalać wrzątkiem na kilka minut. Wrzątek wymienić na zimną wodę, następnie obrać pomidory ze skóry. Przekroić na pół i wybrać łyżeczką wodnisty miąższ z pestkami. Pokroić pomidory w maleńką kosteczkę
- wymieszać pomidory z przyprawami i obraną pokrojoną w kostkę cebulką
- fasolkę odcedzić i ułożyć na półmisku. Na fasolce rozłożyć przygotowaną salsę pomidorową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂