Späzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smaczne i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie.
Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na spätzle pełnoziarniste, spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze — z dodatkiem dyniowego purée. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 100 g purée z dyni
- 120 ml wody mineralnej
- spora szczypta soli
Wykonanie:
- przygotuj purée
- wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek
- przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂