Świetny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy.
Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie spróbuj!
Składniki:
- zielone części pora – 2 szt.
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- garść orzeszków pistacjowych
- 1 łyżka oleju lub masła ghee
Wykonanie:
- zielone części pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek. Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekać
- pokrojonego pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy i mieszając przesmażyć przez 1-2 minuty. Por lekko zmniejszy objętość, ale nadal pozostanie chrupki. Przed podaniem posypać pora pistacjami. Na kołderce z pora super smakuje np. łosoś i każdy kawałek ulubionego mięsa
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂