Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood — jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety!
Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec — bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej (300+100)
- 170 ml mleka kokosowego
- 30 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 200-250 g jarmużu
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka mleka kokosowego
- garstka orzechów włoskich
Wykonanie:
- liście jarmużu pozbawić grubego nerwu środkowego, następnie zblanszować je przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać
- na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. Smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka „upłynnić” drożdże. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nieklejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugą połową placka. Pokroić na 3- cm pasy. Każdy pasek skręcić wg osi, następnie zwinąć w bułeczkę, koniec założyć pod spód. Nie za bardzo przejmuj się kształtem, bo wszystkie niedoskonałości wyrówna piekarnik podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozmąconym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 200′ C około 25 minut
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂