Lato to najlepszy czas na gofry. I to nie tylko dlatego, że kojarzą się z nadmorskimi kurortami, ale najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami lata.
Takie jak te, lekkie, zwiewne idealne na letnie upalne dni. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i użyciu maślanki są wyjątkowo chrupiące. Zamiast cukru użyłam stewii i kapitalnie się tu sprawdziła. Jakiś czas temu sporo eksperymentowałam ze stewią. Wyniki eksperymentów były rozmaite, najczęściej niesatysfakcjonujące. W pieczonych ciastach z jej udziałem wyczuwalny był posmak stewii i psuł końcowy efekt wypieku. Gofrom natomiast dodaje tylko słodyczy, czyli słodzik spisał się super.
By cały deser pozostał bezcukrowy i jogurt grecki również posłodziłam stewią. I tu stewia sprawdziła się doskonale. Wniosek nasuwa się sam, stewia nie lubi długiego pieczenia. W gofrach i deserach na zimno sprawdza się za to znakomicie. Wyszło smacznie i bardzo dietetycznie.
Składniki na 8 sztuk:
- 145 g mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
- 65 g mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 40 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12 kropli stewii
- *3 krople stewii to 1 kostka cukru
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- owoce jagodowe
- kilka kropel stewii
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
- odmierzone porcje mąki umieścić w miseczce. Dodać kefir, olej, mleko, żółtka jaj, sodę i wymieszać na gładką masę bez grudek
- ubić pianę z białek na sztywno
- delikatnie przy pomocy szpatułki połączyć ciasto z pianą
- gofrownicę posmarować cieniutko olejem. Najlepiej małym, włosianym pędzelkiem
- w zależności od mocy gofrownicy piec 3-7 minut
- po upieczeniu delikatnie zdejmować drewnianą łopatką i odkładać gofry na kratkę do wystudzenia
- jogurt posłodzić stewią do smaku
- podawać z kleksem jogurtu greckiego. Nałożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi (jeśli wiórki przedtem uprażysz na patelni bez tłuszczu, będą wyjątkowo aromatyczne)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI:
Niezależnie jakiej mąki użyjesz, ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry są najbardziej chrupiące.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂