Bataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są znacznie zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje, pełne są karotenoidów.
Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek do każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne!
Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety — szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie I i III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w trakcie diety.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa/olej
Wykonanie:
- bataty obrać (skórka po upieczeniu jest twarda i niejadalna), ponacinać w kilkumilimetrowych odstępach, uważając, by nie przeciąć ziemniaka na wylot
- natrzeć bataty olejem, w miarę możliwości pomiędzy nacięciami również. Włożyć pomiędzy nacięcia plasterki czosnku i rozmaryn
- piec w 200`C około 45 minut. Większe okazy na pewno dłużej
- podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wersji wegetariańskiej po prostu z surówką
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂