Ajwar — pasta z pieczonej papryki i bakłażana

Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej.
Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku. Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki — jako tani wypełniacz, a smak ajwaru — jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku.

Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną lub majonezem powstanie doskonały sos do wędlin, lub pieczeni na zimno.

Ajwar zrobiłam specjalnie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście.

Składniki:

  • 1 kg mięsistej, czerwonej papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 wędzonej papryki — opcjonalnie
  • 1/2 słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

  • papryki umyć, przekroić  wzdłuż, następnie usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Bakłażana pokroić w 2- cm plastry, ułożyć na drugiej blaszce. Warzywa skropić olejem. Piec w 230`C około 35 minut
  • upieczone papryki przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Gdy się zaparzą skórę z papryki usuniesz bez trudu
  • obrane ze skóry warzywa zmiksować blenderem jak wolisz, na gładko lub można pozostawić cząstki niezmiksowane do końca. Przełożyć szerokiego do rondla, dodać wszystkie przyprawy,  drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażyć około 15-30 minuty do odparowania wody, często mieszając
  • mus przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Większe ilości do przechowywania na zimowe zapasy wymagają pasteryzacji
PRZECZYTAJ  Galaretka malinowo - kokosowa z agarem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *