Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą

Coś pysznego i szybkiego ze słoika, awaryjna sałatka z zielonej fasolki szparagowej. Ta sklepowa konserwa dostępna jest przez cały okrągły rok. Lubię mieć taki słoiczek w zanadrzu, bo w parę minut można wyczarować świetny dodatek do obiadu. Wystarczy czerwona cebula, kilka suszonych pomidorów, smakowity winegret i gotowe.

Zapraszam do przepisu, mam nadzieję, że i Wam posmakuje !

Składniki:

  • 1 słoik zielonej fasolki szparagowej — pociętej
  • 1 czerwona lub biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6-8 suszonych pomidorków (suchych nie z oleju)
  • sól
  • pieprz

Na sosik:

  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • koperek

Wykonanie:

  • fasolkę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo przepłukuję fasolkę zimną wodą, by pozbyć się smaku konserwy
  • cebulkę pokroić w kostkę, wygnieść i wymieszać z solą. Obrać i pokroić w kosteczkę czosnek
  • pokroić w cieniutkie paseczki suszone pomidorki
  • oliwę, ocet i miód wymieszać na gładki krem
  • fasolkę wymieszać z cebulą, czosnkiem, pomidorkami i sosikiem. Posypać zielonym koperkiem i doprawić pieprzem z młynka
  • podawać po schłodzeniu w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *