Uwielbiam wszystkie grzyby, a z racji łatwego dostępu do pieczarek, te goszczą na moim stole najczęściej. Powstała już na moim blogu maleńka, ale smakowita galeria potraw z ich udziałem.

Dziś zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisów — pieczarki gotowane w bardzo małej ilości wody, lub wręcz na parze, co pozwala na wydobycie ich wspaniałego smaku i aromatu. Świetnie nadają się tu te najmniejsze pieczarki, bo będą duszone w całości. Tak przygotowane pieczarki zachowują świetny smak, który nie jest rozcieńczony nadmiarem wody, ani tuszowany przez smak oleju użytego do smażenia. A najważniejsze jest to, iż zachowują swój naturalny kształt i jędrność, stawiając delikatny opór podczas gryzienia.

Tak przygotowane pieczarki zawierają znikomą ilość kalorii, bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g. Stanowią zatem świetną przekąskę we wszystkich dietach odchudzających. Pieczarki są miękkie i delikatne. Mogą być świetną przystawką do drugiego dania lub kolacji, stanowić składnik sałatki lub marynaty. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • 300-500 g małych pieczarek
  • oregano lub natka zielonej pietruszki
  • odrobina wody + 1/3 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku

Wykonanie:

  • pieczarki opłukać szybko pod małym strumieniem bieżącej zimnej wody, jeśli trzeba podciąć końcówki ogonków
  • wsypać pieczarki do rondelka. W bardzo małej ilości wody rozpuścić bulion i wlać do pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy pieczarki wyraźnie stracą na swej objętości (ubędzie ich o połowę). Nie gotować ich za długo, bo stracą wówczas jędrność
  • podawać solo — lekko oprószone solą i drobno pociętym oregano. Idealnie pasuje także drobno pocięta zielona pietruszka.
  • możesz stworzyć własną kompozycję smakową i dodać np. listek laurowy, imbir, pieprz, majeranek lub ziele angielskie do gotowania 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *