Zapraszam na pyszną letnią zupę z kalafiora i kalarepy, szczególnie wszystkich liczących kalorie i dbających o linię. Zupa z młodych warzyw — kalarepki, kalafiora i marchewki jest zdrowa, lekka, bez zasmażki, dodatku mąki, jedynie z kleksem jogurtu greckiego. Zupę przygotowałam na bulionie warzywnym, także idealnie nadaje się również dla wegetarian.
Składniki na 6 porcji:
- 2 kalarepy
- 2-3 marchewki
- 1/4 kalafiora
- 2 garstki makaronu (nierozgotowującego się)
- 2 łyżki masła ghee
- 1 łodyżka lubczyku
- dużo koperku
- 2 łyżki posiekanych listków selera
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa obrać. Kalarepkę i marchew pokroić w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuścić masło ghee. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć. Nie powinny się jednak zbrązowić. Wrzucić także część koperku. W ten sposób uzyskamy znakomity smak zupy bez zasmażki. Do zupy z młodych warzyw nie dodaję listków laurowych i innych przypraw, by nie zdominowały specyficznego, lekkiego posmaku młodych warzyw.
- Wlać 1,5 l bulionu warzywnego. Oberwać listki z gałązki lubczyku i drobno posiekać. Łodyżkę też wrzucam do gotowania. Na końcu ja usunę. Siekam listki selera. Dorzucam połamany makaron i różyczki kalafiora. Białych części głąba nie wyrzucam. Kroję drobno i dorzucam do zupy. Używam wąskich spätzli, ale nadają się również wszystkie inne twarde, nierozgotowujące się makarony.
- Gotować około 20 minut. Na koniec ewentualnie dosolić, dodać świeżo zmielony pieprz z młynka i resztę koperku.
- Na talerzach przybrać kleksem jogurtu greckiego.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂