Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe dni. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Przygotujesz ją w mig, a smakuje rewelacyjnie.
Czerwona soczewica to solidna porcja białka, kwasu foliowego, magnezu i rozpuszczalnego błonnika, a kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ta zupa to istna mikstura zdrowia.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1,5 szklanki gorącej wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- czerwoną soczewicę wyłóż na sitko i obficie wypłucz pod zimną wodą. Odsącz
- cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oleju kokosowym na złoto
- zetrzyj jabłka na tarce i razem z kurkumą dodaj do cebuli. Przesmaż razem przez 2 minuty
- dodaj soczewicę i wodę, gotuj około 15 minut
- na końcu wlej mleko kokosowe i dodaj resztę przypraw. Gotuj, aż soczewica będzie miękka
- podawaj na gorąco
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂