Expresowa zupa krem z marchewki, bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw. Takie zupy — kremy lubię najbardziej, jednoskładnikowe. Mają wyrazisty smak warzywa, z którego zostały ugotowane.
Tą przyprawiłam curry. Tak samo pyszna np. z dodatkiem imbiru. Marchewkę możemy zastąpić każdym innym warzywem, np. cukinią. Otrzymamy świetną zupę — krem cukiniową. Polecam obie wersje. Są po prostu pyszne.
Składniki na 2-3 porcje:
- 400 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/4-1/2 łyżeczka curry
- 1 łyżka masła ghee
- sól
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzać masło ghee w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Na masło wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się już zeszkli dodać czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w talarki marchewkę. Chwile obsmażyć. Dodać curry. Pod wpływem wysokiej temperatury uwolni się cały bukiet zapachowy.
- Na koniec wlać gorący bulion warzywny. Gotować całość około 15-20 minut, aż marchewka zmięknie, ale się nie rozgotuje.
- Zblendować, rozlać do miseczek.
Smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂