Pyszna letnia zupa z młodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity.
Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej mięty. Prosto, smacznie i szybko.
Składniki na 4 porcje:
- 1-2 kalarepki
- 1/2 kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 0,75-1 l bulionu warzywnego
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 gałązki mięty
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę
- obrać kalarepkę i pokroić w dużą kostkę
- obrać kalafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywa
- dorzucić do garnka kalarepkę z różyczkami kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minut
- zalać warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie
- w międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę (można odrzucić skórkę chleba, grzanki będą wówczas delikatniejsze) i podsmażyć na rozgrzanym maśle
- miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć solą i pieprzem
- posiekać listki mięty
- zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną miętą
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂