Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni — dynia. Zdrowa, pyszna, niskokaloryczna. Każdy, kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwięcej dań do swojej diety. Teraz jest  najlepszy na nią czas.

Dynia jest najsmaczniejsza, a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe. Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencję, a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego, lekko ostrego smaku. Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.

Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni butternut. Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido. Ma smaczny, słodko — orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne, także niewiele jej odpada po obraniu. Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry, ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu, bo można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw.

Składniki na 4-6 porcji:

  • połówka dyni Butternut
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa — opcjonalnie
  • 1 łyżka masła ghee
  • 700-800 ml  bulionu warzywnego
  • ser gorgonzola
  • garstka orzechów włoskich

Wykonanie:

  • dynię, obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę
  • obrać cebulę, czosnek i imbir
  • w garnku, w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklij cebulę. Dołożyć posiekany czosnek, imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię. Mocno podpiec
  • całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20 minut
  • na suchej patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając podprażyć przez kilka minut orzechy włoskie. Orzechy przestudzić i posiekać
  • miękką dynię zmiksować, rozlać do miseczek. Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi
  • pokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie. Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą. W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki, dodać pokruszony ser i mieszając do rozpuszczenia, dodać go następnie do zupy
PRZECZYTAJ  Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *