Wiosenna, zielona zupa krem na pożegnanie zbiorów czosnku niedźwiedziego. Koniec zachwytów nad jego urokami. Czosnek przekwitł bezpowrotnie, liście zaczynają żółknąć. Zdążyłam zebrać dosłownie ostatnie kwiatki, które są jadalne tak samo jak liście. Następne zbiory za rok.
Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna, właśnie dzięki zielonym listkom czosnku.
Składniki na 4 porcje:
- 50-60 g liści czosnku niedźwiedziego (spora garść)
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,75-1 l wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła ghee
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana
Wykonanie:
- ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Rozdrobnić
- w garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i przysmażyć bez zrumieniania. Dołożyć ziemniaki z czosnkiem i cały czas mieszając lekko zrumienić
- zalać bulionem warzywem i gotować około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie
- w międzyczasie przygotować czosnek niedźwiedzi. Umyć, oberwać ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Kilka listków zostawić do przybrania zupy
- gdy ziemniaki będą miękkie, wywar przy pomocy blendera zmiksować na gładki krem
- dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Już nie gotować
- na talerzach przybrać kleksami śmietany i pokrojonymi w cieniutkie paseczki listkami zielonego czosnku oraz kwiatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂