Zapraszam na zielone śniadanie — niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl, jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty zdecydowanie wysunął się na 1. pozycję. Tym razem w roli głównej burak liściowy — Mangold i kiwi, istna bomba witaminowa.
Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście są zielone, jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C , a drobne pesteczki chrupiącą teksturę koktajlu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe kiwi
- 2 jabłka
- 4-5 liści buraka liściowego
- 2 suszone figi
- 1 banan
- plasterek imbiru — opcjonalnie
- 1 szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej
- obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić na mniejsze kawałki
- z buraka liściowego usunąć białe łodygi, do koktajlu odkroić tylko zielone części. Pokroić w drobne paski
- na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać pokrojone owoce i liście buraka. Zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić natychmiast po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂