Zielony koktajl z burakiem liściowym i kiwi

Zapraszam na zielone śniadanie — niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl, jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty zdecydowanie wysunął się na 1. pozycję. Tym razem w roli głównej burak liściowy — Mangold i kiwi, istna bomba witaminowa.

Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście są zielone, jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C , a drobne pesteczki chrupiącą teksturę koktajlu.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe kiwi
  • 2 jabłka
  • 4-5 liści buraka liściowego
  • 2 suszone figi
  • 1 banan
  • plasterek imbiru — opcjonalnie
  • 1 szklanka wody mineralnej

Wykonanie:

  • bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej
  • obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić na mniejsze kawałki
  • z buraka liściowego usunąć białe łodygi, do koktajlu odkroić tylko zielone części. Pokroić w drobne paski
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać pokrojone owoce i liście buraka. Zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić natychmiast po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *