Na wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja, nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotowywać wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak.
Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegetariański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremową konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego.
Składniki:
- 2,5 szklanki ugotowanej fasoli (mały jaś)
- 1 gruszka+ plastry gruszki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny do miękkości. Odcedzić (zachowując część wody), przestudzić
- cebulę zeszklić na części oleju, w międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę
- fasolę, cebulę z gruszką, przyprawy i jajka umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była za sucha dodać odrobinę wody z gotowania fasoli. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać drobno posiekane orzechy włoskie. Skosztować masę, w razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu
- foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
- masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki
- piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki, pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić po nocy spędzonej w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂