Wątróbka drobiowa w białym winie z porem

Danie na poniedziałek! Super zdrowo, szybko, tanio i najważniejsze bardzo smacznie.

Wątróbka drobiowa w białym winie z porami dla tych, którzy lubią wątróbkę, bo wątróbkę albo się lubi, albo nienawidzi. My bardzo lubimy i oto dla urozmaicenia następny przepis z jej udziałem. Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 400-500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 mały por
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • wątróbkę wypłukać, osuszyć, obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki cebulę
  • w międzyczasie umyć pora, pokroić w półkrążki. Dołożyć pora na patelnię, podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut. Pozostawić chwilę pod przykryciem do naciągnięcia
  • na koniec doprawić przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i sałatką z buraczków

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *