Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu. Smakują wyśmienicie same, mogą stanowić również idealny dodatek obiadowy do mięsa lub ryby. Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwości w doborze składników.
Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych. Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakową nad tymi z „wody” i zachowują więcej wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Pysznie, zdrowo, kolorowo — bardzo polecam
Składniki:
- podgotowane wcześniej ziemniaki (około 10 minut)
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- rozmaryn, tymianek
Wykonanie:
- ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut
- papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski
- pomidory pokroić w ćwiartki
- cukinie pokroić w grube słupki
- czosnek przekroić w poprzek na pół
- ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dołożyć przygotowane warzywa, skropić całość oliwą lub olejem, sola, pieprzem, dołożyć zioła
- piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30-40 minut, aż się ładnie zrumienią
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂